“Als ik iets beloof, dan kom ik dat na”

Jeroen Preuninger, vakgroepmanager Sociaal Domein, leerde het detacheren bij een grote organisatie. “Maar bij Flexwise kan ik mensen echt blij maken. Werkplezier staat in alles bovenaan het lijstje.”

Vlak voordat Jeroen met zijn vriendin voor een lange reis naar de Filipijnen vertrok, zag hij de vacature voor vakgroepmanager Sociaal Domein bij Flexwise. “Het kennismakingsgesprek met Joost en Rik duurde 1,5 uur en we sloten nog net niet af met een biertje. Het klikte meteen. Het contact was heel warm. Bij Flexwise staat werkplezier bovenaan het lijstje en dat is voor mij ook heel belangrijk. Daarnaast is een woord een woord bij mij. Als ik iets beloof, dan kom ik dat na. Die normen en waarden vind ik ook bij Flexwise.” 

Jongens, we gaan het gewoon doen

Het eerste gesprek vond plaats op maandag, het tweede meteen de dag erna. Jeroen: “Toen was het van: Jongens, we gaan het gewoon doen. Ik nam de arbeidsvoorwaarden door met André en Joost en ik heb getekend. Ik kon op reis.” 

Iets eerder dan gepland kwam Jeroen terug en na een telefoontje met André kon hij gelijk aan de slag. “Bij de start 3,5 jaar geleden mocht ik mijn vakgroep verder uitbouwen. Daarnaast kreeg ik alle ruimte om met elkaar een goede sfeer te creëren. Dat vind ik heel belangrijk in mijn werk. Het is een warm, open en betrokken team. De collega’s voelen voor mij als familie. Soms nodigen zij mij uit voor een kraambezoek. En dat in een breekbare periode met kraamtranen. Dat ik daar onderdeel van mag zijn, is voor mij heel bijzonder. Zeker sinds ik zelf vader ben.” 

“Joost en André zijn directeur, maar zullen hun schoenen eerder afstaan dan ernaast gaan lopen”

Jeroen voelt zich thuis bij Flexwise, omdat hij geen hiërarchie ervaart. “Joost en André zijn directeur, maar zij zullen eerder hun schoenen afstaan dan dat ze ernaast gaan lopen. Iedereen denkt in mogelijkheden en dat werkt heel fijn. Dat merk je in de kleinste dingen. Je hoeft Joost maar te bellen, ook al staat hij op het voetbalveld, of hij regelt het. Joost houdt niet van lijstjes, dus hij pakt alles meteen op. En daarin gaat hij heel ver. Mijn eerste auto werd geleverd met handschakeling, terwijl ik een automaat had besteld. Dan gaat Joost in de kerstvakantie terug naar kantoor om die fout recht te zetten. Dat had ook na de vakantie gekund, maar dat hij in zijn vakantie teruggaat naar kantoor voor mij. Dat doet iets met je.”

Met een tot in de puntjes uitgewerkt plan

Hoogtepunt in zijn werk was het opzetten van de tak van beleidsadviseurs binnen de vakgroep Sociaal domein. Jeroen: “Toen ik begon, hadden we alleen inkomensconsulenten. Ik ben toen gaan onderzoeken hoeveel vacatures voor beleidsadviseurs beschikbaar komen in een bepaalde periode en in de verschillende regio’s. Toen ik zeker wist dat er veel vraag is, ben ik naar André en Joost gestapt met een tot in de puntjes uitgewerkt plan. Ik zei: ‘hier ligt een kans’. Waarop zij antwoordden: ‘daar gaan we naar kijken’. Binnen 2 dagen was hun reactie: ‘we gaan het doen’. Vervolgens kreeg ik alle vrijheid om de vakgroep verder uit te bouwen met adviseurs. Dat is heerlijk werken.” 

“Onze adviseurs zijn flexibel en vinden het leuk om in verschillende keukens te kijken”

Hoewel het team van inkomensconsulenten en adviseurs Sociaal domein uit heel verschillende mensen bestaat, is er bij iedereen wel sprake van detacherings-DNA, stelt Jeroen. “Detacheren is geven en nemen. Soms werk je een uurtje langer door of rij je tien minuten langer naar een opdrachtgever. De volgende keer zit je weer lekker dichtbij huis. Onze adviseurs zijn flexibel en vinden het leuk om in verschillende keukens te kijken. In iedere keuken pik je weer iets op en zo word je steeds beter.” 

Dat maakt het werk in de detachering interessant, vindt Jeroen. “De inhoud van je vakgebied is misschien dezelfde, maar afhankelijk van de politieke kleur van het college van B&W maak je keuzes. Die kunnen in een rechts georiënteerde gemeente dus net even anders uitpakken dan in een meer links georiënteerde gemeente. De kunst is om in 1 of 2 gesprekken helder te krijgen waar een gemeente staat.” 

Unieke kracht van de adviseur

Bij Flexwise werkt Jeroen vanuit de unieke kracht van iedere adviseur. “Een beleidsadviseur Sociaal domein kan natuurlijk op verschillende terreinen aan de slag. Maar als een collega tegen me zegt: ‘ik wil graag een opdracht binnen het domein jeugd doen’ dan ga ik daarnaar op zoek. Wij besteden veel tijd aan het leren kennen van de eigenheid van onze adviseurs. Ook als iemand al wat langer bij ons werkt, want we willen in iedere loopbaanfase de best passende vacature aandragen.”

Om die reden groeit de vakgroep Sociaal Domein stapsgewijs.  “Bij iedere stap stel ik mezelf de vraag: kan ik met een groei van 5 adviseurs dezelfde aandacht blijven geven aan alle collega’s? Is het antwoord ja, dan maken we een volgende stap. Een voordeel van deze voorzichtige groei, is dat we niet afhankelijk zijn van economisch goede of slechte tijden. Ik kan onze belofte van kwaliteit en persoonlijke aandacht altijd waarmaken en dat vind ik het belangrijkste in mijn werk.” 

Kunnen wij ook iets voor jou betekenen?

We komen graag bij je langs om geheel vrijblijvend kennis te maken. Bel of mail Jeroen Preuninger, vakgroepmanager Sociaal domein.

Jeroen Preuninger

Sociaal domein