“Doe maar normaal en kom je afspraken na”

Op 28-jarige leeftijd kon hij kiezen tussen een grote corporate en Flexwise. Rik van der Helm, vakgroepmanager Bouw- en woningtoezicht, koos voor Flexwise. “Een beursgenoteerde organisatie waar mensen roepen: ‘We gaan Champions League spelen’ ligt mij niet zo. Doe maar normaal en kom je afspraken na.”

Rik van der Helm, vakgroepmanager Bouw- en woningtoezicht bij Flexwise, is niet van de grote woorden. “Dat is ook wat me aansprak in mijn eerste kennismaking met André en Joost van Flexwise. Ze hadden een duidelijke drive om iets neer te zetten. Maar ook een down to earth mindset. Doe maar normaal. Dat past wel bij mij.”

Ik ben een pionier

Acht jaar geleden zette Rik van der Helm zijn vakgroep op. “Ik ben van nature een pionier, dus daar kreeg ik wel energie van. Ik vergelijk mijn werk met mijn hobby karpers vissen. Dan maak je ook vooraf een plan en ga je stappen zetten. In welk water ga je vissen? Dat kun je vergelijken met de professionele vraag: In welke markt ga je aan de slag? De volgende vraag is: Wat is je strategie? Op welke tijden moet je meer of minder gas geven? Net als tijdens het vissen, moet je ook in mijn werk goed kijken en scherp opletten. En ieder seizoen is anders. Die paralellen vind ik mooi.”

“We willen onze persoonlijke aanpak en kwaliteit kunnen blijven garanderen”

Zijn vakgroep is in de tussentijd “geëxplodeerd”. Rik: “We groeiden zo hard, dat we nieuwe vakgroepen hebben opgezet: de Juristen bestuursrecht en Ruimtelijke ordening. We hanteren een maximumaantal adviseurs voor iedere vakgroep, zodat we onze persoonlijke aanpak en kwaliteit kunnen blijven garanderen. Daarvoor brengen we continu kleine verbeteringen aan.”

Onze adviseurs zijn onze diamanten

“Ik geniet ervan dat mijn vakgroep inmiddels een geoliede machine is”, vertelt Rik. “Drie keer per jaar hebben we een bedrijfsuitje, twee keer per jaar een training. Als een adviseur mij ’s ochtends belt voor een laptop, dan wordt die dezelfde dag nog geleverd. Ik zorg dat de adviseurs de trainers krijgen die ze willen. Maar ook de praktische zaken zijn belangrijk: iedereen moet zijn auto kunnen parkeren bij een training en het eten moet goed zijn.”

“Ik zie de adviseurs als onze diamanten, waarvoor we alles doen om ze binnen te houden. Daar kan ik heel praktisch over zijn. We zitten in een werknemersmarkt, dus we moeten alles tot in de puntjes verzorgen”, aldus Rik. “Dat is ook iets wat me goed ligt. Ik vind het belangrijk dat we het leuk hebben met zijn allen. En ik geniet ervan als ik mensen kan helpen.”

“Boeken als Don’t give a fuck en Bullshit jobs helpen me in mijn rol als klankbord voor de adviseurs”

Nu hij zelf twee meisjes van 2 en 3,5 jaar heeft, wil Rik meer de diepte in. “Ik lees boeken als The Subtle Art of Not Giving a Fuck van Mark Manson en Bullshit jobs van David Graeber. Ze leren me problemen los te laten en keuzes te maken in mijn leven. Want met een jong gezin kan ik niet meer alle relaties onderhouden. Maar de boeken helpen me ook in mijn rol als klankbord voor de adviseurs. Want alles uit het echte leven komt hierlangs: scheidingen en problemen met de kinderen. De gemiddelde leeftijd van onze senior adviseurs is 45 jaar, dus dan spelen dit soort zaken. Ik wil mijn mensen daarin goed kunnen helpen.”

Altijd maatwerk

De coaching van de adviseurs is altijd maatwerk, stelt Rik. “Met sommige collega’s ga ik vissen. Met anderen wandel ik. De een heeft meer behoefte aan aandacht dan de ander. En dat is prima. Ik wil iedereen vooral ontzorgen. Daarom lunch ik elke 3 maanden met een adviseur en altijd in de buurt van zijn of haar huis of werk.”

Als ik hem vraag naar een hoogtepunt in zijn werk, zegt Rik: “Als mensen zeggen dat ze nooit meer bij ons weggaan. Of als collega’s tegen kandidaten zeggen: “Man, je moet gewoon bij ons komen werken, want hier is alles 100 % geregeld. Laatst belde een adviseur me op om te vertellen dat hij als ondernemer verder ging. Hij zei: “Dit voelt net zo heftig als het uitmaken van een relatie. Dat iemand zo’n binding met ons voelt, dat is waarvoor ik het doe.” 

Kunnen wij ook iets voor jou betekenen?

We komen graag bij je langs om geheel vrijblijvend kennis te maken. Bel of mail Rik van der Helm, vakgroepmanager Bouw- en woningtoezicht.

Rik van der Helm

Bouw- en woningtoezicht