“Ik word blij van innovatieve pilotprojecten”

“Een groot bureau met verplichte borrels op de vrijdagmiddag moet bij je passen. Ik vind de persoonlijke en professionele aanpak van Flexwise erg prettig. Ik ervaar veel vrijheid en mag zelf mijn projecten kiezen”, vertelt Maarten Vincent, senior adviseur sociaal domein bij Flexwise.

Acht jaar lang was Maarten in dienst bij een gemeente. “Ik merkte dat alle innovatieve pilotprojecten naar externen gingen. Dus zat er maar één ding op: extern worden. Nu kan ik kleine pilots opstarten en slaan ze aan, dan rolt iemand anders zo’n project uit over heel Nederland. Ik ben dan vaak alweer in een nieuwe gemeente of wijk begonnen met een ander pilotproject. Het leuke van projectmatig werken is dat de betrokkenen vaak intrinsiek gemotiveerd zijn en vol energie zitten.”

Relaties leggen met bewoners

Maarten geniet van relaties leggen met bewoners en initiatieven uit de wijk. “Je moet eerst weten wat er speelt in een wijk en vertrouwen winnen van de bewoners. Ik hoor vaak: die Maarten Vincent heeft weer iets geks bedacht. Ik wil weleens bij hem op de koffie komen. Dat bereik je niet in een week of een maand, dat moet je opbouwen. In die zin bepaalt het tempo van bewoners het beleid.”

“Bij de start van een project weet ik nooit waar we op uitkomen”

Dat tempo strookt niet altijd met de belangen van een wethouder die resultaten wil boeken, erkent Vincent. “Wijkbewoners zijn daar helemaal niet mee bezig. Die willen gehoord en gezien worden en van daaruit kijken we waar de behoefte zit. Bij de start van een project weet ik eigenlijk nooit waar we op uitkomen. Mijn rol is die van een tolk tussen de systeemwereld van de wethouder en de leefwereld van de bewoners. Doe je dat tolken goed, dan zie je dat terug in het vertrouwen van bewoners en maak je minder fouten. En dat vergroot de impact van een project.”

Projecten van Maarten duren altijd langer dan 6 maanden. “De eerste maanden gaan op aan gesprekken voeren en onderzoek doen. Soms stap ik halverwege een project in, dat niet lekker loopt. Dan heb je tijd nodig om de oorzaak te achterhalen. Soms ontdek ik dat er een persoonlijk conflict speelt. Als ik dat weet, dan kan ik het probleem ontvlechten of omzeilen, waardoor een project ineens wel loopt.”

Passend maken bij de volgende gemeente

Op dit moment werkt Maarten voor een gemeente in de regio Zwolle. Hiervoor heeft hij voor uiteenlopende gemeentes gewerkt, van Breda en Bergen op Zoom tot Noordwijk en Hilversum. “Ik vind het leuk om dat wat ik bij de ene gemeente heb geleerd, te vertalen naar een volgende gemeente.”

“Ik weet dat ik de mannen van Flexwise altijd kan bellen”

Als senior adviseur draait Maarten zijn eigen projecten, “Ik heb gemiddeld een keer per maand contact met mijn vakgroepmanager Jeroen. Hij is altijd benieuwd hoe het met mij en mijn zoon gaat. Dan lunchen we samen of we maken een wandeling. Soms is een appje of telefoontje genoeg om even te horen hoe het gaat. Ik weet dat ik de mannen van Flexwise altijd kan bellen. Ze willen me in alles ondersteunen, als dat nodig is. Toen ik tijdens de coronapandemie bijvoorbeeld thuis een statafel nodig had, was de enige vraag welke kleur ik wilde. Een paar dagen later stond de tafel voor de deur. Daarnaast besteden de mannen veel aandacht aan verjaardagen, Kerst en Pasen of wanneer je een of twee jaar in dienst bent. Dat vergroot je werkplezier.”

Regelmatig wordt Maarten gebeld door kandidaten, die willen weten hoe het is om bij Flexwise te werken. “Het is leuk om te kunnen vertellen hoe goed ik het heb bij Flexwise. Ik houd er ook leuke contacten aan over of ik krijg er weer een leuke collega bij. Op de feestjes kom je elkaar weer tegen. Dat is gezellig.”

Sommige mensen geven de voorkeur aan een zzp-bestaan, maar dat is aan Maarten niet besteed. “Ik vind het fijn om mijn skills in te zetten op de werkplek en verder heb ik nergens omkijken naar. Ik word niet blij van opdrachten binnenhalen en allerlei randzaken waar een zzp’er zich mee bezighoudt. Bij Flexwise zijn de mannen heel gemotiveerd om alles zo te organiseren dat wij zo goed mogelijk ons werk kunnen doen.”

De flexibiliteit vind ik heel fijn

Maarten werkt 32 uur per week. “Als mijn zoon wat ouder is, dan wil ik meer werken. Maar nu ben ik de woensdag- en vrijdagmiddag vrij. Soms werk ik tot 15.00 uur door. En soms werk ik een zondagavond, zodat ik op een doordeweekse dag meer ruimte heb om voor mijn moeder te zorgen, die met COPD thuis zit. Die flexibiliteit vind ik heel fijn.”

Kunnen wij ook iets voor jou betekenen?

We komen graag bij je langs om geheel vrijblijvend kennis te maken. Bel of mail Jeroen Preuninger, vakgroepmanager Sociaal domein.

Jeroen Preuninger

Sociaal domein