“Het eerste LinkedIn bericht van Flexwise was meteen al lekker concreet. Dat maak ik nooit mee en ik krijg wekelijks kennismakingsverzoeken. André had zich duidelijk verdiept in mijn profiel”, vertelt Niels Hoffmans, die de overstap maakte van een arcitectenbureau naar casemanager Wabo bij Flexwise.
“Het berichtje van André kwam precies op het moment dat ik wel openstond voor iets nieuws. Ik werkte toen bij een architectenbureau, dus casemanager Wabo is echt wel iets anders. Maar ik vind het interessant om buiten de gebaande paden te wandelen. Kijk maar naar de foto op mijn achtergrond van Teams. Ik klauter heel wat af in de bergen en dan kies ik zelden voor de vaste routes”, aldus Niels.
Creatieve oplossingen die passen binnen de bedoeling van de wet
Sinds twee jaar werkt hij als casemanager Wabo bij de gemeente Hoeksche Waard. “Het werk is heel breed en je komt in aanraking met allerlei adviseurs en instanties. Een burger of bedrijf vraagt een vergunning aan en dan ga ik zoeken naar een oplossing die past binnen de regelgeving. Het is de kunst om de bedoeling van de wet te begrijpen, dan kun je daarbinnen creatieve oplossingen bedenken,” vertelt Niels.
Die puzzel leggen, vindt Niels leuk. “Hoe beter je de spelregels kent, hoe leuker het spel wordt. De ene keer gaat het over een complete woonwijk of industriepanden, de andere keer om het kappen van een boom of de aanleg van een uitrit. Waar valt dit onder? Hoe moet ik dit beoordelen? Dan ga ik sparren met collega’s, eerst binnen ons eigen team en daarna ga ik naar buiten als dat nodig blijkt. Ik voel me soms net een rechercheur.”
“Je leert elke dag iets nieuws”
Dat is precies wat Niels interessant vindt in zijn werk. “Niemand weet alles. Je leert iedere dag iets nieuws. En iedere gemeente heeft andere kenmerken. Daarnaast worden de regels bepaald door de politiek, dus het is handig als je daar inzicht in hebt. En je moet kunnen communiceren met bewoners. Sinds de coronacrisis krijgen we veel meer telefoontjes van burgers met vragen over wat er om hen heen wordt gebouwd. Mensen letten meer op elkaar. En omdat een huis kopen voor veel mensen niet haalbaar is, bouwen en verbouwen mensen ook meer.”
Al die aanvragen zorgen voor een hoge werkdruk, maar last heeft Niels daar niet van. “Ik bedenk graag oplossingen. Zo heb ik voor allerlei vragen standaard mails en formulieren opgesteld, die ik deel met collega’s. Dan hebben anderen er ook wat aan. Dat vind ik leuk in mijn werk.”
Proberen voorop te lopen
Niels vindt het belangrijk om uitgedaagd te blijven. “Dat vind ik in mijn werk voor de Hoeksche Waard, maar ook bij Flexwise. Geregeld volg ik een training of cursus. Die zijn niet verplicht, maar ik volg ze wel. Over de Omgevingswet of de Wet kwaliteitsborging. Flexwise probeert altijd voorop te lopen, zodat wij als inhuur interessant zijn voor klanten.”
“We gaan professioneel met elkaar om en duwen elkaar met karten van de baan”
Niels ervaart Flexwise als professioneel en gelijkwaardig. “Zowel de vakgroepmanagers als de eigenaren van Flexwise gaan professioneel met ons om. Tegelijkertijd duwen we elkaar met het karten van de baan. De sfeer is heel gemoedelijk. We kletsen en drinken samen een biertje. Iedereen wil elkaar helpen. Dat doen we als collega’s via een besloten LinkedIngroep. Als iemand een vraag stelt, dan reageren collega’s altijd.”
Er wordt voor ons gezorgd
“Er wordt binnen Flexwise echt voor ons gezorgd”, vindt Niels. “Iedere drie maanden lunch ik samen met Rik of we wandelen samen. Daarnaast hebben we geregeld telefonisch contact en praten we over van alles. Er is ook ruimte voor een grap of een grol. De mannen van kantoor zijn heel toegankelijk. Als je een vraag stelt, krijg je meteen reactie. Met Pasen en andere feestdagen krijgen we een attentie. Of gewoon zomaar, omdat ze dat nodig vinden in corona-tijd. En als ze weer een bedrijfsuitje organiseren, dan belt Rik me op en vraagt: ‘Wat vind je ervan als we gaan barbecueën met zijn allen? Ze checken altijd wat wij leuk vinden.”