"Mensen blij maken"

Tijdens hun bijbaan in bioscoop Movie Palace in Zoetermeer raakten André Ligthart (links in beeld) en Joost Molenaar (rechts in beeld) bevriend. Samen begonnen zij 11 jaar geleden Flexwise, een detacheringsbureau voor senior adviseurs bij de overheid. “We willen dat onze collega’s net zoveel werkplezier ervaren als wij toen in de bioscoop. De sfeer was goed en we kregen veel vrijheid. Iedereen wilde daar werken”, vertelt Joost. 

“Ik weet nog dat André binnen kwam lopen in de bioscoopzaal. ‘Ach God, hij ook hier’, dacht ik toen. We woonden in dezelfde wijk, gingen naar dezelfde middelbare school, maar kenden elkaar alleen vanaf een afstandje. Tijdens onze bijbaan raakten we bevriend. In de bioscoop werkten we hard, maar er was altijd ruimte voor humor. Ik herinner me nog dat André zijn hoofd inpakte met wc-papier en als mummie bij de deur ging staan. De mensen schrokken zich rot. Dat kon daar gewoon. De sfeer was er zo goed. Iedereen had plezier in zijn werk”, vertelt Joost.

Werkgeluk is het belangrijkste dat er is

“Daarom wilde iedereen er werken”, vertelt André. Zowel hij als Joost hebben na hun studie jarenlang gewerkt in de commerciële wereld, waar de focus ligt op geld verdienen. “Maar dat is niet wat ons interesseert. Wij willen mensen blij maken. Daar besteden we binnen Flexwise veel aandacht aan. Werkgeluk is echt het belangrijkste dat er is. Als ik in het verleden solliciteerde bij bedrijven, dan hoorde ik deze boodschap vaak. Maar ik voelde het niet”, vertelt André.

“Dus toen zat er maar één ding op. Voor onszelf beginnen”, vult Joost aan. “Tijdens een etentje met onze partners vertelde ik dat ik een detacheringsbureau wilde beginnen, maar niet alleen. Ik ben de stille kracht op de achtergrond, dus ik zocht iemand die het gezicht naar buiten wilde zijn. Een dag later belde André: zullen we het samen doen? Een paar dagen later belde hij weer en ik dacht, hij heeft nagedacht. Maar hij had zijn baan al opgezegd.”  

“Wij willen investeren in onze mensen”

André en Joost zijn graag doortastend. “We zijn gewoon begonnen. Eerst namen we mensen aan op projectbasis, maar dat wilden we eigenlijk niet. Wij vinden het belangrijk om te investeren in mensen. Dan moet je vaste aanstellingen aanbieden. Dus toen we ontdekten dat gemeenten op zoek waren naar ervaren inkomensconsulenten, hebben we Rob – een heel goede inkomensconsulent – in dienst genomen. Daarmee zijn we van start gegaan.”

Duidelijk communiceren

Na een tijdje ontstond er een groep en dat werd de vakgroep Sociaal Domein. “De samenwerking met gemeenten beviel ons goed. De teamleiders – met wie wij contact hadden – waren prettige mensen die duidelijk communiceerden. Dus toen gingen we verder kijken naar andere domeinen. Via mijn schoonvader, zelf Wabo adviseur, ontdekte ik dat gemeenten goede vergunningverleners zoeken. Zo rolden we dat domein in.”

Wel namen André en Joost al snel vakgroepmanagers aan. “We willen iedere adviseur persoonlijke aandacht geven. Dat kan als elke vakgroep zijn eigen manager heeft en niet groter is dan 40 à 50 mensen. De vakgroepmanagers lunchen elk kwartaal uitgebreid met een adviseur in de buurt van zijn of haar werk. Daarvoor reizen zij het hele land door. Van Groningen naar Limburg. Maar ook tussendoor hebben de managers via de telefoon of de app regelmatig contact met hun mensen. De frequentie is afhankelijk van wat een adviseur zelf prettig vindt”, aldus Joost.

“We geloven niet in groeidoelstellingen”

Nu – 11 jaar later – bestaat Flexwise uit vier vakgroepen: Bouw- en woningtoezicht, Ruimtelijke ordening, Juristen en Sociaal domein. André: “Groei is bij ons geen doel op zich. Daar geloven we niet in. Wij willen rustig kennismaken. En mensen de ruimte geven om goed na te denken over hun keuze. Bij een van onze adviseurs duurde het vijf jaar, voordat hij toe was aan de overstap naar Flexwise. Iedere 6 maanden hadden we even contact. Wij hebben geen haast. Daarom zullen we ook nooit onderdeel worden van een investeringsmaatschappij, want dan draait alles om targets. Wij gaan voor kwaliteit en persoonlijke aandacht. Daardoor is het verloop bij ons heel laag en dat vinden we belangrijk.”

Senior adviseurs die weten wat ze willen

Flexwise werkt met senior adviseurs, die weten wat ze willen. André: “Dat zie je ook terug in hun cv. Ze hebben lange tijd bij gemeenten of omgevingsdiensten gewerkt en hebben hun opleidingen en cursussen goed bijgehouden. Vaak staan ze op het punt dat ze iets nieuws willen proberen. Wij hoeven hen dus niet inhoudelijk te begeleiden. Onze focus ligt op de persoonlijke aandacht. Wie ben jij als mens? Wat drijft jou in het leven? En waar krijg je energie van? Daar praten onze vakgroepmanagers veel over met onze collega’s.”

“Verder zijn ze lekker zichzelf en oprecht”, vertelt André. “Ze hebben geen verborgen agenda’s. Zaken hoeven ook niet snel, snel te gaan. Het zijn geen commerciële mensen. Die zullen we ook niet in dienst nemen. Onze adviseurs moeten als team goed bij elkaar passen.”

Toch zijn de adviseurs van Flexwise heel verschillend. “Wij letten niet op afkomst, leeftijd, religie of seksuele voorkeur. De een is weg van zweefvliegen, de ander van paarden. André en ik hebben een brede interesse. Dus we vinden het altijd leuk om te ontdekken wat iemand bezighoudt. Als wij geloven in een kandidaat – ook al is er een reden waarom iemand misschien iets lastiger te bemiddelen is – dan doen wij gewoon iets meer moeite. Iedereen is welkom”, vertelt Joost.  

“We hebben een volwassen groep collega’s en het zijn allemaal leuke mensen. Daar doen we het voor”

Gevraagd naar hun hoogtepunt in de afgelopen 11 jaar Flexwise, antwoordt Joost zonder nadenken: “Ons personeelsuitje met alle collega’s en hun partners op de SS Rotterdam. We stonden die avond op het dek, keken om ons heen en dachten: we hebben een volwassen groep collega’s en het zijn allemaal leuke mensen. Daar doen we het voor. Maar ook sommige uitspraken van collega’s hebben me geraakt. Zo zei een kersverse collega uit de groep van Mustafa (Ruimtelijke Ordening) na het kleiduifschieten in Biddinghuizen ineens: Dit is het leukste uitje dat ik ooit heb meegemaakt. Ze was zo blij met de collega’s die ze had ontmoet.” 

André vult aan: “Het hoogtepunt voor mij is dat iedereen zich onderdeel van de groep voelt. Daar doen we het voor. En dat merken we iedere dag wel een keer.” Joost: “Als nieuwe mensen een laptop bestellen en ik kan zeggen: ben je vanavond thuis? Dat blijft leuk. Mensen ontzorgen en blij maken.”