“Wie ben jij als persoon en waar staat Flexwise voor? Tijdens het kennismakingsgesprek onderzochten we op een gelijkwaardige manier of we bij elkaar pasten. Dat maakte het gesprek relaxed en persoonlijk, precies zoals Flexwise is”, vertelt Marjolein van Kleef, klantmanager Werk en Inkomen bij Flexwise.
“Het was geen standaard sollicitatiegesprek van een uur op kantoor, maar een gelijkwaardige ontmoeting in een lunchroom bij mij om de hoek. Ik was verrast door de manier waarop Flexwise te werk gaat. Ze probeerden me niet binnen te hengelen, maar bekeken samen met mij of we een goede match waren. En daar namen ze alle tijd voor”, vertelt Marjolein van Kleef.
Alles draait om blije medewerkers
Tijdens het kennismakingsgesprek met Jeroen, vakgroepmanager Sociaal Domein, kreeg Marjolein een goed beeld van Flexwise. “Alles draait om blije medewerkers. Niet alleen op het werk, maar ook privé. Ik wilde graag een kortere reistijd, zodat ik meer uren overhoud voor mijn privéleven. Daar gaat Jeroen dan naar op zoek. Ook wilde ik graag 32 uur per week werken, zodat ik 1 dag in de week leuke dingen kan doen met vrienden of familie. Dat was geen enkel probleem.”
Een band opbouwen met klanten
Marjolein kiest bewust voor detachering. “Ik wil graag bij verschillende gemeenten ontdekken hoe zij invulling geven aan Werk en Inkomen. Die invulling verschilt onder meer door de politieke kleur van een gemeente. Maar ik zie ook overeenkomsten. Zoals het terugdringen van de kosten voor het sociaal domein. Dat doen gemeenten onder andere door rechtmatigheids- en doelmatigheidsonderzoeken onder te brengen in aparte afdelingen. Het voordeel is dat klantmanagers heel efficiënt worden in een bepaald soort onderzoek. Het nadeel is dat ze een minder compleet beeld krijgen van de klanten. Als je een klant ziet van aanvraag tot beëindiging van de uitkering, dan bouw je echt een band op. Bovendien kunnen klanten dan terecht bij 1 loket. Daarom brengen sommige gemeenten de uitvoering van rechtmatigheids- en doelmatigheidsonderzoeken alweer samen binnen dezelfde afdeling. Dat spreekt mij ook het meeste aan.”
“Met vragen klop ik net zo gemakkelijk aan bij mijn collega’s van Flexwise als bij mijn naaste collega’s op de werkplek”
Op dit moment werkt Marjolein bij Halte Werk. “Halte staat voor Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk. Ik heb eerder ook voor deze organisatie gewerkt, dus binnen 3 weken was ik weer ingewerkt. Het was leuk om te merken dat de klanten blij waren om mij terug te zien. Ik voel me echt onderdeel van de organisatie. Tegelijkertijd voel ik me thuis bij Flexwise. Als ik vragen heb, klop ik net zo gemakkelijk aan bij mijn collega’s van Flexwise als bij mijn naaste collega’s op de werkplek. Ik voel geen scheiding tussen beide organisaties. Ze bestaan voor mij heel organisch naast elkaar.”
Op iedere werkplek leer je nieuwe dingen
Het liefst werkt Marjolein een jaar voor dezelfde gemeente. “In het begin tast je af hoe de dingen werken. Na een tijdje weet je wat er van je wordt verwacht. Dan voeg je echt iets toe. Bovendien leer je op iedere werkplek weer nieuwe dingen. Halte Werk wordt binnenkort BOEG, waar nog meer gemeenten onder vallen. Ik ben benieuwd hoe ze die organisatie gaan vormgeven. Tegelijkertijd is mijn opdrachtgever nieuwsgierig naar mijn verhalen over hoe andere gemeenten Werk en Inkomen organiseren.”
Ongeveer 1 keer per maand heeft Marjolein contact met haar vakgroepmanager Jeroen. “Soms telefonisch of via de app en andere keren gaan we wandelen of lunchen we samen. Dat is heel gezellig. Het gaat wel over werk, maar veel meer over de vraag: hoe gaat het met jou? Heb je het nog naar je zin? Waar ben je mee bezig? Vorig jaar ben ik verhuisd en Jeroen ook. Daar praten we ook over, net als over mijn hobby hockey. Eigenlijk praat ik met Jeroen zoals ik met ieder ander kan praten.”
“Ik kan super veel leren van mijn senior collega’s”
Binnen de vakgroep is Marjolein de jongste van allemaal. “Ik kan super veel leren van mijn senior collega’s. Twee keer per jaar hebben we een cursus en als ik een vraag stel, dan vinden ze het leuk om hun kennis te delen. Iedereen is sociaal en open. Dat is de cultuur binnen Flexwise. Je bent jezelf en je hoort erbij. En je krijgt alle ruimte. Je komt naar feestjes als je dat zelf fijn vindt. Daarnaast vertrouwt Jeroen erop dat het goed gaat op de werkplek. Zo niet, dan trek je wel aan de bel. Dat vertrouwen maakt dat ik ontspannen mijn werk doe.”
Ik hoef me niet druk te maken over randzaken
“Vorige week had ik een gesprek met een kandidaat, die overweegt bij Flexwise te werken. Ze zei: ‘Je verhaal klinkt to good to be true.’ Die reactie herken ik uit de tijd dat ik nadacht over werken bij Flexwise. Ik had dezelfde gesprekken met referenten”, vertelt Marjolein. “Flexwise is uniek in het werkveld en als buitenstaander vraag je je dan af: kan dit wel? Maar het is echt zo. Ik hoef me niet druk te maken over randzaken. Ik kan tegen Jeroen en Joost, die de praktische zaken regelt, alles zeggen. Daardoor voel ik me thuis en kan ik me focussen op mijn werk.”